כאשר תתקבלו לראיון עבודה אצל מנהל בית ספר, עליכם להכיר את הדגשים שאתם נבחנים עליהם כאנשי חינוך:
קורות החיים הם "כרטיס ביקור" של זהותנו האישית והמקצועית. הם צריכים לייצג ככל הניתן את יכולותינו בשלושת התחומים העיקריים הנדרשים מאנשי חינוך. נוסף על כך, חשוב שהם יעבירו מסר ברור וקליט לגבי הסגנון שלנו ויעוררו סקרנות להכיר אותנו מקרוב. קורות החיים נחלקים לנושאים. בכל נושא יש לציין בראש ובראשונה את מה שעשינו לאחרונה ואז, בסדר כרונולוגי יורד, את השאר בסדר הכרונולוגי הפוך (מההווה אל העבר).
כיצד תציגו את עצמכם בצורה הטובה ביותר?
חזון אישי - חשוב שתגדירו לעצמכם לפני הריאיון מהו המסר החשוב שברצונכם להעביר למנהל על עצמכם. שאלו את עצמכם מהו ה"אני מאמין" שלכם לגבי מקצוע ההוראה, מה הביא אתכם ללמוד מקצוע זה? מה החזון שלכם כאנשי חינוך? כדי לגבש את החזון שאלו את עצמכם, מה אתם חשים כלפי מקצוע ההוראה? מה הייתם רוצים להשיג כאנשי חינוך? מה החלום שלכם ביחסיכם עם התלמידים? לאן אתם שואפים להגיע כפדגוגים עם המסר שלכם? לאחר שגיבשתם דעה על החזון האישי, נסחו אותו כך שיהיה קליט ובהיר. כדאי לחלוק את רגשותיכם ורצונותיכם בנושא עם אנשים קרובים ותומכים. "חשיבה בקול רם" והיוועצות יקלו עליכם לעשות זאת אחר כך גם בראיון העבודה.
התלהבות - כדי ליצור התלהבות ורצון להקשיב לכם, חשוב שתדברו ממקום של להט. כדי לעשות זאת, חשוב שתהיו אמיתיים ואותנטיים. כדי לאתר את הלהט, שאלו את עצמכם: מה מלהיב אתכם במקצוע ההוראה? כשתדעו לענות על שאלה זו, תוכלו "להדביק" את המנהל בהתלהבותכם.
אגו - חשוב שבמהלך הריאיון צורת התקשורת שלכם לא תשדר שאתם "מלאים בעצמכם", אלא מוכנים להקשיב ופתוחים ללמוד. כשאתם משדרים שאתם "יודעים הכול הכי טוב" ו"מושלמים", אתם יוצרים ריחוק ומחיצה בינכם ובין המראיין. גם תגובות מתגוננות לדברים שאומר המנהל יכולות להיתפס כילדותיות ולשדר חוסר ביטחון מצידכם. לכן במקום לעסוק במגננה, רצוי להקשיב וללמוד מהצד השני.
גישה - גישתכם לפני הריאיון תקבע אם תיכשלו או תצליחו. תוכלו לבחור בגישה שתרחיק את המראיין או בגישה שיש בה סקרנות ותושייה שתמשוך אותו להקשיב לכם. נצלו את המפגש כדי לשלוח את האיתותים הנכונים בדמות שאלות פתוחות ומזמינות. לדוגמה, בקשו מהמנהל, בכנות ומתוך סקרנות, לספר לכם על בית הספר, על החזון שלו כמנהל, על ייחודיות הגישה הפדגוגית של בית הספר, על הרכב אוכלוסיית התלמידים ועוד. כששואלים שאלות בשעת ריאיון ולא רק מגיבים לשאלות מצד המנהל, יוצרים הדדיות בתקשורת עימו, ובכך יוצרים אצלו עניין וסקרנות.
אמונה - האמונה שלכם בעצמכם ובכוחותיכם נקלטת אצל המנהל יותר מכל מסר אחר. באותה מידה מחשבות על כישלון וחוסר אונים או החלטה מוקדמת ש"בטוח אלחץ ולא אצליח בריאיון" גם הן נקלטות כמסר סמוי בזמן הריאיון ומכשילות אתכם בדרך לקבלתכם לעבודה. לכן חשוב לחזק את עצמכם במחשבות חיוביות לפני הריאיון ולא להיתפס לחרדות שווא.
שפת גוף - ככל שתכירו את עצמכם ותהיו מודעים לעצמכם, תגיעו לריאיון רגועים ובטוחים בעצמכם, וגם שפת הגוף שלכם תעקוב אחר התחושה הנינוחה ותשדר רוגע, וכך תוכלו לאפשר למנהל שמולכם ללמוד עליכם ממקום אמפתי וקשוב. לשפת הגוף יש תפקיד מרכזי בהעברת מסרים. לרוב היא מבטאת מסרים בצורה חזקה יותר ממסרים מילוליים, לכן שיבושים בשפת הגוף גורמים לשיבושים במסר שאתם מנסים להעביר. כאשר אתם מודעים לשפת הגוף שלכם, ניתן לייעל את השדר, לכן כדאי לבקש מאדם קרוב (חבר, בן משפחה, בן זוג) לערוך סימולציה לראיון עבודה, שבמהלכה ישים לב לנקודות אלה:
קשר עין: אחד הדברים המשמעותיים בראיון עבודה הוא כיוון המבט שלנו. מי שמשפילים מבט בראיון מתַקשרים פחות טוב ממי שמרימים את עיניהם ושומרים על קשר עין. מבט גלוי ואופטימי שומר על התקשורת עם המנהל ומשדר פתיחות וכנות.
ידיים: בשעת הריאיון כשאתם קשובים לצד השני, רצוי שידיכם יהיו מונחות ברוגע על מסעד הכיסא או על השולחן שלפניכם או לחלופין על הירכיים. כשאתם מדברים, רצוי שתנועות הידיים יהיו גלויות ולא מתחת לשולחן, ושכפות הידיים יהיו פתוחות ולא סגורות. צורה זו משדרת שאתם פתוחים וכנים ולא משדרת ריחוק או התגוננות.
נגיעות באזור הפנים: נגיעות תכופות באזור הפנים מעבירות מסרים שלעיתים נתפסים בצורה לא חיובית. הנגיעות המרובות עשויות להתפרש אצל המנהל שאתם משדרים מצוקה. לדוגמה, הסתרת הפה, התעסקות מרובה עם השיער ושפשוף קבוע של העין והאף משדרים חוסר אמינות לצד בלבול וחוסר ביטחון.
תנוחת הישיבה: בשעת הריאיון חשוב שתשבו בצורה נינוחה וטבעית. לא מומלץ לשבת עם רגליים פשוטות לפנים וידיים שלובות מאחורי הראש. תנוחה זו לעיתים נתפסת כזלזול או התנשאות. רצוי להימנע גם מישיבה כפופה ומכונסת או מישיבה על קצה הכיסא. השדר במקרה זה הוא שאתם מפוחדים ומוכנים לברוח.
מהתרחישים המוצגים בסרטון ההכנה לראיון עבודה תוכלו לקבל דגשים חשובים שיכינו אתכם לריאיון ויעזרו לכם להימנע מטעויות נפוצות. הניתוח המקצועי של התנהגות המתראיינות מספק טיפים המסבירים כיצד ליצור רושם חיובי, להבליט יתרונות ולהגיע לריאיון מוכנים ובטוחים יותר.
בהצלחה בריאיון העבודה ובהמשך דרככם החינוכית!