החוק למניעת הטרדה מינית
החוק למניעת הטרדה מינית, תשנ"ח-1998, מגדיר הטרדה מינית כפגיעה בכבוד האדם, בחירותו ובפרטיותו וכן פגיעה בערך השוויון בין המינים. מנעד ההתנהגויות הנכללות בחוק אומנם רחב, אך הוא ברור וחד משמעי – החל מהצעות ומהתייחסויות חוזרות המופנות לאדם ומתמקדות במינו, וכלה במעשים מגונים ובסחיטה באיומים, כאשר המעשה שהאדם נדרש לעשותו הוא בעל אופי מיני. החוק נועד להגן על כל בני האדם, נשים וגברים כאחד, בכל מקום: במרחב הפרטי, במרחב הציבורי וגם במרחב הווירטואלי.
התקנון למניעת הטרדות מיניות בשירות המדינה
משרד החינוך שם לו למטרה להגביר את המודעות למרחב עבודה בטוח ולאכיפה מוגברת של התקנון למניעת הטרדות מיניות בשירות המדינה כדי לאפשר אקלים בטוח ושוויוני וסביבת עבודה מוגנת, מכבדת ונקייה מהטרדות. לפיכך החליטה הממשלה למנות בכל המשרדים הממשלתיים תפקיד "ממונה על שוויון מגדרי ויועצת המנכ"ל לקידום נשים".
הממונות המחוזיות האחראיות למניעת הטרדה מינית במשרד החינוך
אחד מתפקידיה של הממונה הוא מניעת הטרדות מיניות במשרד החינוך כלפי עובדות המשרד ועובדיו, ושימוש כתובת לפניות בנושא. לצד הממונה על השוויון המגדרי עומדות ממונות מחוזיות, והן אחראיות למניעת הטרדה מינית במחוזות השונים של המשרד, כלומר הן הכתובת לייעוץ ולהדרכה עבור העובדות והעובדים והן הכתובת לפנייה ולתלונות על הטרדה מינית במקום העבודה. להלן פרטי הממונות על הטרדות מיניות:
דרכי הטיפול בהטרדה מינית
שלב ראשון – פנייה ראשונית: הממונה הישירה במחוז מקבלת את הפנייה, רושמת את הפנייה ומחתימה את הפונה על הרישום, תוך הבהרת אפשרויות הטיפול וחובת ההעברה של התלונה לממונה הארצית ולנציבות שירות המדינה.
על הממונה חלה חובה להעביר דיווח לממונה הארצית ולנציבות, אולם פרטי התלונה, ובכללם זהות המתלונן או המתלוננת, נותרים חסויים ומובאים לידיעת מספר אנשים מצומצם ביותר: בתוך המשרד רק הממונה הארצית ובנציבות – שלושה גורמי טיפול. כל אלה מחויבים לשמור על סודיות ועל דיסקרטיות מרבית.
שלב שני – הממונה המחוזית מתייעצת עם הממונה הארצית לגבי אפשרויות הטיפול. הממונה הארצית מדווחת לנציבות, שם מתקבלת החלטה באשר להמשך הטיפול בתלונה.
עובדי מדינה יטופלו על ידי נציבות שירות עובדי המדינה; יתר העובדים יטופלו על ידי המעסיק הישיר שלהם. לדוגמה, אם עובדת ההוראה מועסקת על ידי בעלות, הליך בירור התלונה והטיפול בה יתבצעו על ידי בעלי התפקידים המקבילים באותה בעלות.
שלב שלישי – תמיכה ומעקב: תמיכה אישית ורגשית של הממונה במחוז, מעקב אחר התקדמות הטיפול והחלטת הנציבות וכן ליווי של הממונה את הפונה בשלבי ההליכים כאשר יש בכך צורך: מסירת עדות באגף חקירות, מסירת עדות בבית הדין למשמעת וכיוצא בזה.
לתשומת ליבכם,
חשד להטרדה מינית בין תלמידים ותלמידות יטופל על ידי בית הספר והייעוץ החינוכי בבית הספר.
חשד להטרדה בין עובד/ת הוראה לתלמיד/ה יטופל על ידי בית הספר והייעוץ החינוכי יחד עם הממונים על המשמעת הרלוונטיים במחוז ובמטה.
מידע נוסף ניתן לקבל באתר האגף לשוויון מגדרי בנציבות שירות המדינה.
נפגעות ונפגעים המבקשים לקבל תמיכה וייעוץ מחוץ למשרד החינוך יכולים לפנות למרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית הפרוסים בכל רחבי הארץ.